Temes de Solitud - Victor Català


Temes de Solitud -  Victor Català 


  • L'autoconeixement (consciència-voluntat-acció) 


Aquest és el principal tema que tracta Victor Català a la seva obra Solitud: la recerca de la individualitat i de la possibilitat d'assolir una existència lliure. Tota la novel·la gira entorn d'un viatge iniciàtic, realitzat en un doble pla: l'extern, amb un cicle espacial i temporal d'ascens i descens de la muntanya; i l'intern, que porta el reconeixement de la pròpia individualitat. 


  • La dona (matrimoni, treball, moral...)


Cal destacar les narracions de Victor Català de temàtica femenina. En tota l'obra sovintegen les referències a la situació de la dona i, particularment, a la seva marginació per raons de sexe. La Mila és qui representa aquesta temàtica, i al llarg de l'obra ha de fer les feines de casa, com netejar i cuinar mentre el seu marit no fa res. A més a més és discriminada un cop es nega a correspondre als sentiments de l'Arnau, la començaran a considerar com una "dona de companyia" que té relacions sexuals a canvi de diners. Per tant, al llarg de la novel·la el paper de la dona realça el masclisme de l'època. 


  • Amor, erotisme, maternitat 


La Mila, tal com diu el títol de la novel·la, se sent molt sola, i tractarà de compensar aquesta solitud amb la recerca de l'afecte, l'amor i el plaer sexual. En Matias, el seu marit, no és capaç de proporcionar-li el plaer que ella necessita, i a més a més mai li mostra cap símbol d'afecte. El pastor sembla viure amb el record de la seva dona morta, i per tant no correspondrà sexualment ni afectivament a la Mila, no caurà en les seves temptacions, i tractarà a tothom per igual. La Mila també buscarà estima en el Baldiret, amb el qui crearà una relació de maternitat. 


  • Oposició individu-multitud 


Víctor Català presenta la individualitat enfrontada a l'univers, la lluita entre l'individu i la societat. La Mila, sobretot al final de la novel·la, es veurà enfrontada a tota la població de la muntanya. El Pastor era l'únic que la recolzava, però quan aquest es mor s'inicia aquesta lluita de la protagonista contra l'univers, i és quan, especialment a Sant Ponç, comencen a discriminar a la Mila amb rumors que són falsos. 


  • El dolor i la solitud 

El dolor i la solitud són dos temes que són molt presents al llarg de l'obra. La Mila arribarà a la muntanya i se sentirà totalment sola, donat que el seu marit no actua com a tal. Buscarà l'afecte dels personatges que l'envolten, trobant el consol i la comprensió en el Pastor. Quan aquest es mori, el dolor en la protagonista augmentarà, i el fet que la violin desencadenarà la seva decisió d'abandonar la muntanya. 


  • La bestialitat 

La bestialitat és personificada en el personatge de l'Ànima, el principal antagonista de l'obra. Des d'un principi se'l descriu com una bèstia, amb els ulls desorbitats, les genives molt vermelles i les dents molt blanques, i la seva mancança a l'hora de parlar. No obstant això, al llarg de Solitud observem que no només és una bèstia físicament, sinó que pels seus actes és com un animal que només fa el mal. Aquest personatge serà qui protagonitzarà els tres fets més malvats de l'obra: la influència sobre el Matias, convertint-lo en un jugador, el suposat assassinat del Pastor i la violació de la Mila. 


  • La creació artística. El poder de la paraula.
Contrastant amb el personatge descrit anteriorment, trobem el Pastor, que serà qui protagonitzarà aquest tema. El Pastor només amb l'art de la paraula aconsegueix confortar a la Mila, contant-li històries i llegendes característiques de la muntanya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Personatges - Feliçment, jo sóc una dona

Elements modernistes - Aigües Encantades

Personatges - Aigües Encantades