La influència d'Ibsen - Aigües Encantades

La influència d'Ibsen - Aigües Encantades


Henrik Ibsen va ser un dramaturg noruec considerat el pare del drama realista modern. Les seves obres van ser considerades escandaloses per representar un model de societat que qüestionava els valors familiars i l’autoritat. A més d’influir sobre Puig i Ferreter, també va influir sobre altres escriptors espanyols del segle XX com Benito Pérez Galdós, Echegaray o Benavente. 

Una de les màximes influències d’Ibsen en les obres modernistes ha set l’enfrontament individu-societat: apareix la idea d’un ésser superior, amb amplis coneixements, capaç de canviar la societat, de modernitzar-la. Però aquesta societat el rebutja i el margina perquè no comparteix aquestes idees. L’heroi revoltat, l’individualisme, el fet de prioritzar un conflicte plantejat en termes individuals més que no pas com un problema de lluita de classes són elements que remeten al model ibsenià.

Ibsen va ser un dels autors europeus que es van convertir en models per als regeneracionistes catalans. Se’l va identificar amb el teatre d’idees i es va convertir en el model del Modernisme, ja que era l’home que havia donat forma artística a la idea d’alliberament de la tradició i de l’immobilisme. 

El que és indubtable és que el teatre d’Ibsen va tenir un gran impacte social per les idees que defensava (progrés, modernitat...). A les seves obres s’hi trobava aspectes com la necessitat de fer de la vida una creació personal, la força abassegadora de l’amor i el sexe, que poden abocar al suïcidi, i la inclinació cap als ambients més negres i marginals. 

Puig i Ferreter va fer servir com a model Un enemic del poble de l'autor noruec. Les coincidències entre ambdues obres són moltes: com per exemple el tema de l'aigua, ja que l'obra d'Ibsen tracta d'un balneari i la de Puig i Ferreter sobre unes gorges miraculoses. També hi trobem similituds entre els personatges; el doctor Stockmann tindrà el seu paral·lel en el Foraster, tots dos homes de formació científica que prenen la iniciativa de fer progressar el seu poble. Cecília i Kitty (filla del doctor), són l’element femení de la història i estan al costat del protagonista per ajudar-lo i animar-lo. Vergés i els periodistes Hovstad i Billing, amb la postura indefinida i vacil·lant, indecisos entre les seves creences a la modernitat i la conveniència de sotmetre’s a l’autoritat. El pastor Romanill i el mariner Horster, tots dos ofereixen la seva casa al protagonista per fer una assemblea. 

A més a més trobem una altra similitud entre ambdues obres en observar el conflicte familiar. A Aigües encantades a la família de l’Amat, que són els cacics del poble, el conflicte esclata entre pare i filla, i a Un enemic del poble el conflicte és entre dos germans, Thomas i Peter Stockmann.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Personatges - Feliçment, jo sóc una dona

Elements modernistes - Aigües Encantades

Personatges - Aigües Encantades