Estructura i temes - El Cor Quiet

Estructura i temes 

Les nits
El cor quiet consta de 83 poemes, els quals es reparteixen en cinc seccions: «Les nits» amb 10 poemes; «Els arbres», 11; «Les estampes», 44; «Les adreces», 7; i «L'assenyament», 11. Cada secció desplega una temàtica pròpia que ens indica el títol que porta i la secció central és la que conté més de la meitat dels poemes del recull.

A més, els poemes del llibre s’orienten cap a la serenitat. A «Les nits» planteja els interrogants ontològics. Aquesta secció, per tant, és el plantejament del conflicte introspectiu. La nit, en la qual el poeta vetlla quan els altres dormen, facilita l'acostament al misteri. Hi trobem temes com el misteri, la inquietud, la follia, la presència de la mort i el camí cap a la salvació.

  Resultat d'imatges de els arbres
Els arbres
«Els arbres», «Les estampes» i «Les adreces» són ja fruit decantat  d’aquest descobriment, explanació d’actituds morals que les coses del món exemplifiquen i que el poeta copsa i tradueix sense profanar-les. Són seccions que representen el nus de l’obra.

En «Els arbres» els arbres que hi apareixen són més un pretext, que el tema en si mateix. Gairebé tots tenen una localització concreta: de Sarrià a Macuto... i, al seu voltant es desenvolupa, per exemple: la descripció d'un paisatge ("L'eucaliptus de Quarto dei Mille"), la variació del paisatge català ("Els nostres pins"), el lligam amb l'home i el tema de la mort, tot i que d'una manera discreta ("Els cocoters de Macuto").

Resultat d'imatges de rural  
Les estampes
En «Les estampes» trobem la majoria dels poemes. Hi  predominen  el món de la natura i el món rural, i l'ordenació dels  poemes tendeix a seguir el cicle de les estacions: estiu, tardor, hivern i primavera. A més, hi són presents els dos cicles bàsics de l'any religiós cristià: el Nadal (2 poemes) i la Quaresma (5 poemes). També hi trobem els diversos moments del dia: matí, capvespre, nit... I els elements que ens acompanyen quan passa el temps: el sol i la lluna. Finalment, apareix el món vegetal, animal i l'humà: la casa, el treball, l'amor...

   
Les adreces
Pel que fa a «Les adreces», hi trobem poemes que responen a motivacions diverses, a circumstàncies de la vida que semblen adients per deixar-les fixades en poesia. Hi trobem dos poemes dedicats a la infantesa, un de naixença i un altre de mort; un d'onomàstica, tres de casament i un epigrama dedicat a Ma Antònia Salvà.

«L’assenyament» constitueix la reflexió final sobre la conquesta del seny, per la via de la humil acceptació de la contingència humana; una reflexió envoltada de dubtes sobre el sentit de la mateixa vida. Ja al primer poema "Interval" ens trobem amb el tema de la vida com a incertesa, però ara projectada cap al moment de la mort.


Resultat d'imatges de incerteza de la vida
L'assenyament

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Personatges - Feliçment, jo sóc una dona

Elements modernistes - Aigües Encantades

Personatges - Aigües Encantades