Josep Carner: biografia

Josep Carner

Josep Carner i Puig-Oriol va néixer a Barcelona el 9 de febrer de 1884, i va morir a Brussel·les, el 4 de juny de 1970. Fou un poeta, periodista, autor de teatre i traductor català. És també conegut com el príncep dels poetes catalans i el màxim representant de la poesia del Noucentisme.

Carner, amb dotze anys ja és col·laborador destacat i regular de la revista L'Aureneta. Amb quinze anys va guanyar el seu primer premi als Jocs Florals de Barcelona, i fins al 1905 arriba a guanyar-ne tretze. Va utilitzar nombrosos pseudònims, fins a quaranta-nou, especialment en articles i textos per a publicacions.

Josep Carner està vinculat al moviment del Noucentisme, moviment polític i filosòfic promogut per intel·lectuals vinculats a l'obra política de Prat de la Riba i la Lliga Regionalista, que té el seu inici simbòlic l'any 1906 amb l'aparició de dos textos fonamentals: per una banda, el Glossari d'Eugeni d'Ors, i per l'altra banda, la publicació d'Els fruits saborosos de Josep Carner, que és la plasmació del nou ideal estètic, volguda antítesi del Modernisme on es concentren tots els valors que vol promoure el Noucentisme.

Amb El cor quiet, elaborat l'any 1926, s'introdueix en el post simbolisme. Cerca una pura suggestió lírica, entesa des d'un afany de màxima concentració i síntesi de l'emoció. Hi ha una preocupació per la condició humana, existencial, una reflexió moral més complexa i una major aproximació a la realitat.



Resultat d'imatges de josep carner

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Personatges - Feliçment, jo sóc una dona

Elements modernistes - Aigües Encantades

Personatges - Aigües Encantades