Noucentisme: definició i ideologia - Noucentisme i Postsimbolisme

Noucentisme: definició, període i programa 

El Noucentisme va ser un moviment ideològic i cultural que tingué lloc des de l'any 1906 a 1923 i que va rebre molta importància a Catalunya.

Resultat d'imatges de lliga regionalista
La Lliga Regionalista
  • El 1906 la Lliga Regionalista (partit catalanista) triomfa a les eleccions, i se celebra el 1r Congrés Internacional de la Llengua Catalana; Eugeni d'Ors comença a publicar a La Veu de Catalunya i es publica La Nacionalitat Catalana d'Enric Prat de la Riba, junt amb Els fruits saborosos de Josep Carner i les Horacianes de Costa i Llobera, que proposen el classicisme serè i harmònic. 
  • El 1917 comença la davallada del catalanisme i d’aquest moviment per la mort de Prat de la Riba i perquè la Lliga és cada cop més conservadora. A més, Eugeni d'Ors se'n va, Carner entra a la carrera diplomàtica i Guerau de Liost crea un nou partit (Acció Catalana). 
  • El 1920 esclata l'enfrontament d'Ors-Puig i Cadafalch i el primer marxa de Catalunya, envoltat d'escàndol. Josep Carner se'n va per tasques diplomàtiques el 1921, i el 1923 té lloc el cop d'estat de Primo de Rivera, que comporta la paralització del catalanisme i del Noucentisme, així com la dissolució de tots els partits polítics.

Resultat d'imatges de eugeni d'ors
Eugeni d'Ors

Ideologia i ideari del Noucentisme. Eugeni d’Ors

El 1906, per primera vegada, Eugeni d’Ors, que firmava amb el pseudònim de ‘Xènius’, va fer servir el terme ‘Noucentisme’. L’escriptor català va escriure durant setze anys més de quatre mil glosses, unes columnes d’opinió que publicava a la premsa en què reflexionava sobre el que succeïa a la societat de l’època i a través de les quals va poder articular, a consciència, el programa del moviment, que havia de servir per renovar la cultura a Catalunya

Els seus supòsits ideològics foren:

  • La raó i l’intel·lecte ha de dominar sobre el sentiment i l'instint. La raó ordena la realitat.
  • Políticament s'ha de ser racionalista, no extremista. I també es valora més el treball que el geni personal.
  • Les coses es valoren sobretot per la seva funció. El principi de realitat ha de prevaler sobre el principi de plaer. Es defensa la contenció i la laboriositat més que el geni i la passió.
  • Exaltació del present, revisió del passat i rebuig d'èpoques negatives (edat mitjana, romanticismes)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Personatges - Feliçment, jo sóc una dona

Elements modernistes - Aigües Encantades

Personatges - Aigües Encantades